„Solidarność” zapyta posłów o referendum emerytalne

Przedstawiciele gdańskiej „Solidarność” odwiedzą w poniedziałek 12 marca biura pomorskich parlamentarzystów, przede wszystkim posłów Platformy Obywatelskiej.

Związkowcy przekażą parlamentarzystą pismo, w którym zwracają się o poparcie wniosku o przeprowadzenie referendum w sprawie zachowania dotychczasowych rozwiązań emerytalnych. „Zapowiedziane w exposé premiera Donalda Tuska propozycje wydłużenia wieku emerytalnego dotyczą całego państwa. Wpłyną niemal na każdą sferę funkcjonowania państwa. Proponowane rozwiązania budzą ogromne obawy, czego wyrazem są m.in. badania sondażowe.

Dlatego bez akceptacji społeczeństwa nie wolno przeprowadzać poważnych i daleko idących zmian.” – czytamy w piśmie, które w imieniu Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” podpisał przewodniczący Krzysztof Dośla.

Przypominamy, że „Solidarność” do połowy lutego zebrała 1 380 tysięcy podpisów pod obywatelskim wnioskiem o referendum w sprawie zachowania dotychczasowych rozwiązań emerytalnych.

Informacje na temat akcji odwiedzania biur poselskich udzielają:

Gdańsk – Roman Kuzimski – 515 240 491

Gdynia – Aleksander Kozicki – 515 240 490