Rośnie nowe, patriotyczne pokolenie – koncert „Nasza Niepodległa” w sali Akwen

Dźwięki najpiękniejszych i najpopularniejszych pieśni patriotycznych, m.in. „Przybyli ułani”, „Pierwsza kadrowa”, „Wojenko, wojenko” i „Płynie Wisła”, rozbrzmiały w sali Akwen w siedzibie „Solidarności” w Gdańsku 10 listopada 2016 roku. W przeddzień Święta Niepodległości w historycznej sali odbył się koncert „Nasza Niepodległa”, zorganizowany przez Stowarzyszenie Miłośników Pieśni Patriotycznej i Gdańską Autonomiczną Szkołę Podstawową. Gośćmi spotkania byli m.in. kombatanci, Piotr Szubarczyk z gdańskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej oraz przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

Najważniejszymi postaciami były jednak uczestniczące w koncercie dzieci i młodzież z gdańskich placówek edukacyjnych: Szkoły Podstawowej nr 57 im. gen. Władysława Andersa, Szkoły Podstawowej nr 65 im. Alfa Liczmańskiego, Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Feliksa Nowowiejskiego, Zespołu Specjalnego Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 28, Europejskiego Centrum Edukacji Kulturalnej Osób Niepełnosprawnych oraz Gdańskiej Autonomicznej Szkoły Podstawowej.

Rośnie nowe, patriotyczne pokolenie – można było pomyśleć, obserwując, jak odświętnie ubrani młodzi ludzie, z biało-czerwonymi emblematami, pięknie i z zapałem wykonywali pieśni mówiące o miłości do Ojczyzny i jej historii. To z pewnością będzie także pokolenie zdolne do solidarności, tej narodowej, ale również tej zwykłej, międzyludzkiej.

ACH

fot. A. Chmielecki