„Nie wolno prywatyzwać bezpieczeństwa podróżnych”

„Panie ministrze, nie wszystko można sprywatyzować i sprzedać zewnętrznym inwestorom. Nie wolno prywatyzować bezpieczeństwa podróżnych” – pisze w specjalnym liście do ministra transportu, budownictwa i gospodarki morskiej Sławomira Nowaka przewodniczący Rady Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ „Solidarność” Henryk Grymel.

Członkowie kolejarskiej „S” zwracają uwagę, że zmiany restrukturyzacyjne przeprowadzane od kilku lat na polskiej kolei nie przyniosły spodziewanych rezultatów. Podkreślają, że tylko 25 proc. linii kolejowych znajduje się w stanie dobrym, a permanentne zmniejszanie kosztów, zmniejszanie zatrudnienia w zespołach eksploatacyjnych oraz dodawanie czynności i zadań pracownikom doprowadziło do zwiększenia zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu kolejowym.

Pismo kolejarzy ma związek z tragiczną katastrofą kolejową pod Szczekocinami 3 marca, w której zginęło 16 osób. Jak piszą, bezpośrednio po wypadku Związek był powściągliwy w wydawaniu opinii, a obecnie nadszedł czas, by podsumować to co się stało i wyciągnąć z tego tragicznego zdarzenia wnioski na przyszłość.