Nie rób zakupów w niedziele

„W niedziele nie robię zakupów” – pod takim hasłem odbywała się w niedzielę (4 marca) w wielu miastach Polski akcja „Solidarności”, która miała zwrócić uwagę klientów sklepów na sytuację pracowników handlu.

W Gdańsku działacze „Solidarności” byli m.in. przed sklepem Real na ul. Kołobrzeskiej. Rozdawali kupującym ulotki przypominające, że „Dzisiaj niedziela, a mama znowu w pracy”.

– Pracownicy handlu to głównie kobiety. Większość z nich ma dzieci, rodziny. Dlatego powinny mieć możliwość w tym dniu przebywania z nimi – mówi Iwona Orszulak, przewodnicząca „Solidarności” w BOMI. – Dlaczego uważam, że trzeba utworzyć społeczne przymierze na rzecz obrony wolnych niedziel dla pracowników handlu. Dlaczego udało się ten problem rozwiązać w innych krajach, jak choćby w Niemczech czy Szwajcarii, a w Polsce nie?
Niedzielną akcję pozytywnie ocenia Jan Cuber, wiceprzewodniczący Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ „S” i przewodniczący „S” w Makro Cash & Carry. – Rozdaliśmy ponad 400 ulotek. Ludzie słuchali nas ze zrozumieniem, wielu twierdziło, że popiera nas. Uważam, że to dobry krok, aby w ten sposób zwrócić uwagę społeczeństwa na naszą sytuację. I w ten sposób pośrednio wywrzeć presję na ustawodawcach, aby zechcieli zauważyć nasze problemy.