Nagroda dla Roberta Peplińskiego

28 lutego w Sali BHP odbyła się uroczystość wręczenia nagrody Marszałka Województwa Pomorskiego za wybitne zasługi w dziedzinie twórczości artystycznej oraz upowszechniania i ochrony kultury na rzecz mieszkańców województwa pomorskiego. Nagrodę otrzymał Robert Pepliński.

Organizatorem uroczystości była Fundacja Promocji Solidarności. Goście mogli oglądać wystawę prac artysty.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Artysta rzeźbiarz Robert Pepliński urodził się 1 marca 1941 r. w Tczewie. W 1955 roku rozpoczął naukę w Państwowym Liceum Sztuk Plastycznych w Gdyni Orłowie, które kończy w 1960 roku. Dyplom Państwowej Wyższej Szkoły Plastycznej w Gdańsku otrzymał w 1966 r. w pracowni prof. Stanisława Horno-Popławskiego. W ciągu 50 lat pracy twórczej miał wiele wystaw – indywidualnych i zbiorowych, w Polsce i za granicą. Wsławił się pracą nad pomnikiem Poległych Stoczniowców: m.in. elementy placu Solidarności – tablice z opisem pomnika, rzeźba stoczniowca, tablica z nazwiskami poległych.