„Księże Jerzy, ślubujemy” – Ogólnopolska Droga Krzyżowa Ludzi Pracy w Warszawie

„Księże Jerzy, ślubujemy” – pod takim hasłem odbyła się w piątek 11 kwietnia na warszawskim Żoliborzu Ogólnopolska Droga Krzyżowa Ludzi Pracy, zorganizowana przez Duszpasterstwo Ludzi Pracy Archidiecezji Warszawskiej oraz Komisję Krajową NSZZ „Solidarność”. Wzięło w niej udział blisko tysiąc osób. Nie zabrakło przedstawicieli Regionu Gdańskiego, w tym członków „S” z Sekcji Krajowej Przemysłu Okrętowego oraz Stoczni Remontowa Shipbuilding.

frot. Krzysztof Żmuda

– Odpowiedzieliśmy na apel wzywający do uczestnictwa  - relacjonuje Krzysztof Żmuda, przewodniczący KM NSZZ ,,S” Stoczni Remontowa Shipbuilding. – To było wspaniałe duchowe przeżycie.

To już kolejna Droga Krzyżowa Ludzi Pracy zorganizowana w roku 30. rocznicy męczeństwa bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Piątkowej uroczystości przewodniczył biskup drohiczyński Tadeusz Pikus.

Ogólnopolska Droga Krzyżowa, która wyruszyła sprzed grobu ks. Jerzego Popiełuszki przy kościele św. Stanisława Kostki, była ofiarowana w intencji kanonizacji papieży Jana Pawła II oraz Jana XXIII.

– Aby kanonizacja przyniosła obfite owoce wzrostu wiary, nadziei i miłości w Kościele Powszechnym oraz w naszej ojczyźnie – mówił proboszcz żoliborskiej parafii ks. Tadeusz Bożejko.

Bp Pikus natomiast namawiał wiernych: „prosimy Boga, aby uczynił z nas ludzi solidarnych i pracowitych, ale również ludzi bogobojnych”. Mówił także, że „każda praca ma być pomocą w życiu i rozwoju człowieka, aby żyjąc na ziemi i stając mocno na niej budował życie godziwe”. Podkreślił, że „naśladować Chrystusa to nie wystarczy cierpieć. Naśladować Chrystusa to przede wszystkim miłować”.

(zola)