Kibice uczcili Annę Walentynowicz

„Zachowały się jak trzeba, takich kobiet nam potrzeba” – w ten sposób kibice Śląska Wrocław podczas ostatniego meczu z Legią Warszawa, rozgrywanego w Dzień Kobiet, uczcili pamięć Danuty Siedzikówny „Inki” i Anny Walentynowicz. Hasło wraz z podobiznami bohaterskiej sanitariuszki V Wileńskiej Brygady AK, zamordowanej przez UB w Gdańsku i legendarnej suwnicowej, w obronie której rozpoczął się strajk w sierpniu 1980 r., znalazło się na wielkim transparencie rozwieszonym przez wrocławskich kibiców.

Anna Walentynowicz jest dla nas ważna dlatego, że miała ogromną odwagę bronić polskiej racji stanu i nie bała się mówić rzeczy zabronionych w III RP powiedział serwisie Niezalezna.pl jeden z liderów Śląska Wrocław Roman Zieliński.

kibice_AW

Polscy kibice, także Lechii Gdańsk, od lat w ramach oprawy spotkań prezentują transparenty i hasła o tematyce historycznej i patriotycznej. Teraz w tej formie została również upamiętniona legenda „Solidarności”.