Już dzisiaj – Kurdowie i ich muzyka. Zapraszamy na koncert

Katedra Stosunków Międzynarodowych przy Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku z inicjatywy współpracującej z nami dr Marii Giedz organizuje niezwykły koncert muzyki kurdyjskiej.

Koncert odbędzie się w czwartek,  27 lutego 2014 r. o godz. 16:00, na terenie uczelni, w budynku dawnego Unimoru w Gdańsku, przy ul. Żabi Kruk 16 (sala 110, pierwsze piętro).

gdansk_gdynia_148x208+3mm_szd_100222_2.inddNie jest to muzyka ludowa, tylko narodowa, bo wygrywa się ją wszędzie, zarówno na wsi, jak i w mieście. Słuchają jej wszyscy. Może być to niezwykły koncert, gdyż takiego koncertu w Gdańsku nigdy nie było.

Będziemy gościć Kurdów wywodzących się z Kurdystanu irańskiego, irackiego i tureckiego, obecnie mieszkających w Skandynawii, którzy zagrają na oryginalnych kurdyjskich instrumentach dętych, perkusyjnych i strunowych. Opowiedzą też o symbolice muzyki kurdyjskiej, a także o jej roli, jaką pełni w podtrzymywaniu narodowej tożsamości.

Kurdowie, to niemal 45-milionowy naród bez własnego państwa, jeden z najstarszych na świecie, o bogatej historii i kulturze, w Polsce zupełnie nieznanej. Śpiewane do owej, bardzo melodyjnej muzyki teksty oparte są na starej poezji, podaniach i legendach.

Bahman Ghanbari (autor piosenek i producent muzyczny), Saman SuleymaniYilmaz Gursel i Kardo Bradosti zaśpiewają i zagrają na takich instrumentach jak: dahol, zurna, tapl, balaban, saz.

Patronat nad koncertem objął Pełnomocnik Rządu Regionalnego Kurdystanu w Polsce Ziyad Raoof.

Patronat medialny: Radio Gdańsk. Współpraca Kawiarnia Podróżnicza „Południk 18”.

Wstęp wolny.