Janusz Śniadek o powrocie napisu „im. Lenina” na bramę nr 2

januszsniadek„Zastanawiam się, czy w imię prawdy historycznej, jak uzasadniają to władze Gdańska, będzie się rekonstruować inne obiekty i pomniki w Polsce, na przykład pomnik Lenina w Nowej Hucie” – w ten sposób poseł Janusz Śniadek skomentował na swoim blogu decyzję władz Gdańska o przywróceniu napisu „im. Lenina” oraz wizerunku Orderu Sztandaru Pracy na bramę nr 2 Stoczni Gdańskiej.

Były przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” uznał ten pomysł za „znamienny gest z bardzo symbolicznym podtekstem”. „Platforma rządzi, nie pytając ludzi. Po co pytać, przecież nie ma z kim rozmawiać (…) wydarzenie to skłoniło mnie do szerszej refleksji na temat obecnej rzeczywistości w naszym kraju. Wszak rekonstrukcję PRL-owskiej rzeczywistości Platforma prowadzi w bardzo wielu wymiarach. Na tym polu, w przeciwieństwie do gospodarki i finansów publicznych, może pochwalić się niebywałymi dokonaniami” – napisał Janusz Śniadek.

lenin sg

Demontaż napisu „im. Lenina” z II Bramy Stoczni Gdańskiej fot. Paweł Glanert

Przeczytaj cały komentarz na blogu