Jak pomorscy posłowie głosowali ws. referendum emerytalnego?

Głosowanie 30 marca nad obywatelskim wnioskiem o przeprowadzenie referendum ws. powszechnego systemu emerytalnego było jednym z najważniejszych w minionych latach i prawdopodobnie najważniejszym w obecnej kadencji Sejmu. Przypomnijmy, że wniosek „Solidarności” został odrzucony stosunkiem głosów 233 do 180, przy 42 głosach wstrzymujących się i 5 posłach nieobecnych.
W stanowisku przyjętym 2 kwietnia ZRG NSZZ „S” uznał taką decyzję Sejmu za „odbieranie społeczeństwu prawo do samostanowienia” oraz „wyraz całkowitego lekceważenia opinii milionów Polaków, jak i konstytucyjnego prawa skorzystania z demokracji bezpośredniej”.

W tym kontekście warto przypomnieć, jak głosowali w tej sprawie poszczególni parlamentarzyści z województwa pomorskiego.

Posłowie okręgu gdańskiego:

Za obywatelskim wnioskiem o przeprowadzenie referendum emerytalnego: Anna Fotyga, Andrzej Jaworski, Maciej Łopiński (wszyscy PiS).

Przeciw obywatelskiemu wnioskowi o przeprowadzenie referendum emerytalnego: Leszek Blanik, Jerzy Borowczak, Katarzyna Hall, Iwona Guzowska, Jerzy Kozdroń, Sławomir Neumann, Sławomir Nowak, Agnieszka Pomaska (wszyscy PO).

Wstrzymanie się od głosu: Piotr Bauć (Ruch Palikota).

Posłowie okręgu gdyńsko-słupskiego:

Za obywatelskim wnioskiem o przeprowadzenie referendum emerytalnego: Dorota Arciszewska-Mielewczyk (PiS), Leszek Miller (SLD), Jarosław Sellin, Jolanta Szczypińska, Janusz Śniadek (wszyscy PiS).

Przeciw obywatelskiemu wnioskowi o przeprowadzenie referendum emerytalnego: Tadeusz Aziewicz, Marek Biernacki, Jerzy Budnik, Teresa Hoppe, Krystyna Kłosin, Zbigniew Konwiński, Stanisław Lamczyk, Kazimierz Plocke (wszyscy PO).

Wstrzymanie się od głosu: Robert Biedroń (Ruch Palikota).

Cały stenogram z obrad Sejmu w dniu 30 marca…>>