„Hulaj dusza, piekła nie ma” – Janusz Śniadek o aferze taśmowej

Tzw. taśmy Sawickiego to niesłychanie gorszący i bolesny incydent, będący tylko obrazem rzeczywistości, która się dzieje w całej Polsce, z podobnymi procedurami mamy do czynienia w innych spółkach skarbu państwa. Przypomnijmy sobie horrendalne premie dla członków Narodowego Centrum Sportu czy likwidatorów stoczni w Szczecinie i Gdyni, którzy otrzymali po 11 mln zł. Ci ludzie są zupełnie bezkarni – powiedział Janusz Śniadek na antenie Radiem Gdańsk.

Poseł PiS podkreślił, że przyczyną sytuacji takich jak w spółkach podległych Ministerstwu Rolnictwa jest wprowadzona przez koalicję PO-PSL w ub. r. zmiana w kodeksie spółek handlowych, znosząca odpowiedzialność członków zarządów spółek za działanie na szkodę kierowanych przez nich firm. – W Polskę poszło hasło „hulaj dusza, piekła nie ma”. Tymczasem to co ujawniła „afera taśmowa” to nic innego jak działanie na szkodę spółki, nadużywanie pieniędzy publicznych i czerpanie z nich osobistych korzyści – dodał były przewodniczący „Solidarności”.

Śniadek zaznaczył, że w efekcie takich działań kapitał zaufania społecznego w naszym kraju jest obecnie rekordowo niski. – Trzeba uporządkować patologie we wszystkich obszarach, nie tylko w Ministerstwie Rolnictwa – zakończył.

Posłuchaj i obejrzyj całą audycję…>>