Gdański Marsz po Zdrowie w sobotę u Reagana

W sobotę 22 czerwca 2013 r. w samo południe (o godz. 12) w Parku Nadmorskim im. Ronalda Reagana w Gdańsku odbędzie impreza sportowo – rekreacyjna dla wszystkich mieszkańców Trójmiasta.  V Gdański Marsz po Zdrowie jest organizowany po  raz kolejny przez lekarzy II Klinik i  Kardiologii i Elektroterapii Serca Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego wraz z Akademią Wychowania Fizycznego i Sportu.

Szybkie tempo życia, stres i brak ruchu są głównymi czynnikami odpowiedzialnymi za choroby serca i związaną z tym wysoką umieralnością chorych w każdym wieku, szczególnie powyżej 40 roku życia.  Celem  spotkania będzie promocja zdrowia poprzez propagowanie aktywności fizycznej z wykorzystaniem tzw. nordic walking, który nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia, (także u osób starszych ze schorzeniami układu ruchu, które nie mogą chodzić na zwykle spacery), ale również może  przyczynić się do  wzmocnienia więzi rodzinnych  poprzez wspólne wykonywanie przez poszczególnych członków rodziny tych samych zdrowych czynności w tym samym czasie.   Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego jest  prof. dr hab.  Grzegorz Raczak, kierownik II Kliniki Kardiologii i Elektroterapii Serca Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego