Gdańska „Solidarność” popiera strajkujących nauczycieli

Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” 14 marca przyjęło stanowisko, w którym popiera akcję protestacyjną pracowników oświaty NSZZ „Solidarność” w Krakowie. „Rozumiemy, iż okupowanie Kuratorium w Krakowie jest decyzją dramatyczną, podjętą jednak po wyczerpaniu innych form dialogu z Ministerstwem Edukacji” – czytamy w dokumencie przyjętym przez władze gdańskiej „S”. Zdaniem związkowców sytuacja w oświacie wymaga natychmiastowych finansowych i merytorycznych rozwiązań.

Protest okupacyjny w małopolskim Kuratorium Oświaty rozpoczęli w poniedziałek 11 marca br. przedstawiciele Sekcji Oświaty Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”. Domagają się od rządu 15 proc. podwyżki dla nauczycieli, rezygnacji z wydłużonej ścieżki awansu oraz rezygnacji z nowego systemu oceny pracy.

Związkowcy zapowiedzieli, że ich akcja będzie trwać do czasu, aż postulaty nie zostaną spełnione. To pierwszy w Polsce protest nauczycieli w takiej formie.

Stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego
NSZZ „Solidarność” w sprawie akcji protestacyjnej

Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” popiera akcję protestacyjną pracowników oświaty NSZZ „Solidarność” w Krakowie. Rozumiemy, iż okupowanie Kuratorium w Krakowie jest decyzją dramatyczną, podjętą jednak po wyczerpaniu innych form dialogu z Ministerstwem Edukacji. Sytuacja w oświacie wymaga natychmiastowych finansowych i merytorycznych rozwiązań.  Mamy nadzieję, iż Wasz protest przyniesie pozytywne rezultaty dla środowiska oświatowego.

Gdańsk, 14.03.2019 r.

Bogdan Olszewski
Sekretarz ZRG  NSZZ „Solidarność”