Wojciech Książek: rok szkolny był spokojny, ale napięcia wywołują zwolnienia nauczycieli

Koniec roku szkolnego już w najbliższy piątek. Podsumowując sytuację w edukacji i oświacie w ostatnich miesiącach przewodniczący Sekcji Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego Wojciech Książek ocenia, że kończący się rok szkolny przebiegł w miarę spokojnie, a największe napięcia towarzyszyły wdrażaniu programu „sześciolatek w szkole” i związanej z tym sprawą bezpłatnego podręcznika dla klas pierwszych szkół podstawowych.

„Napięcia nie omijają także nauczycieli. Główny problem to zwolnienia oraz praca – często w wymiarze niepełnoetatowym lub realizacja etatu w kilku szkołach (ok. 3 tys. nauczycieli może stracić pracę w tym roku, ok. 8 tys.nie będzie miało pełnego etatu)” – pisze na blogu „Quo vadis polska szkoło?” w serwisie Stefczyk.info Wojciech Książek.

Lato to dla wielu uczniów i studentów czas wakacyjnej, nierzadko pierwszej w życiu pracy. Wojciech Książek wskazuje na często nieprawidłowości przy zatrudnianiu młodych osób do prac sezonowych: „Niektórzy szukają pracy wakacyjnej. Tu pojawia się czasami problem nieuczciwego wykorzystywania przez pracodawców. Nie dotrzymuje się umów (bywa, że często ustnych) dotyczących wysokości wynagrodzenia, czy ich terminowej wypłaty. Fatalne bywają warunki pracy, czy czas jej realizacji. Warto pamiętać o możliwości zgłoszenia problemu do oddziałów państwowej inspekcji pracy. Musimy robić wszystko (dla przykładu Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” umożliwia bezpłatny dostęp do porad prawnych dla młodych ludzi, którzy okażą legitymację uczniowską lub studencką), aby praca odbywała się w godnych warunkach. Podobnie zapłata”.

Szef gdańskiej oświatowej „S” ku przestrodze wszystkim osobom zaangażowanym w oświatę przypomina myśl autorstwa Adama Asnyka: „Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego”. „Nie nadymajmy się. Korzystajmy i z wiedzy i z urody lata” – życzy Wojciech Książek.

Czytaj całość

Fot. R. Kuźma

[dkpdf-button]
Strona korzysta