Czerwona kartka dla Tuska

warszawa1Czerwoną kartkę rządowi premiera Tuska pokazali wczoraj (14 marca) demonstrujący podczas manifestacji PiS w Warszawie, którą zorganizowano jako protest przeciwko podwyższeniu wieku emerytalnego i innym decyzjom rządu uderzającym w prawa pracownicze i interesy społeczeństwa. Wzięło w niej udział kilka tysięcy osób, a wśród nich wielu członków „Solidarności”. Region Gdański reprezentowało ponad 100 osób. A razem z nimi, na czele kolumny szedł poseł Janusz Śniadek.

Protestujący skandowali m.in.: „Tusk przestań kiwać, Tusk zejdź z boiska”. W powietrzu powiewały biało- czerwone flagi narodowe oraz solidarnościowe.

Demonstrację prowadził Jarosław Kaczyński. Podkreślił, że to marsz „na tak dla Polski solidarnej, Polski sprawiedliwej, którą można zbudować”. Dodał, że potrzebna jest do tego jednak wola rządzących: „trzeba chcieć, trzeba mieć władzę, która nie jest zależna od możnych, władzę uczciwą, władzę patriotyczną”.

Marsz protestu spod placu Trzech Krzyży dotarł pod kancelarię premiera. Ludzie skandowali m.in.: „Sukces Tuska – Polska pusta!”, „Złodzieje, złodzieje”. Było wiele transparentów z mocnymi hasłami, m.in.: „Brońmy swoich praw”, „67 – NIE”, „Rodacy! Przestańcie wierzyć oszustowi Tuskowi”, „Władza wasza, bieda nasza” oraz „Donald, żuj gumę, naród zrobiony w balona”.

Oprócz antyrządowych haseł przeciwko polityce premiera Tuska, były też takie, które wyrażały protest wobec dyskryminacji Telewizji Trwam.

Prezes Kaczyński przypomniał na koniec zebranym, że „Jeśli chcemy walczyć o swoje prawa, to musimy demonstrować”.
Ludzi „Solidarności” z Regionu Gdańskiego najbardziej zbulwersowała informacja, którą usłyszeli podczas manifestacji, że dwaj likwidatorzy Stoczni Gdynia otrzymali za to honoraria w wysokości po 11 mln zł.
Na koniec demonstrujący odśpiewali hymn państwowy.

warszawa2  warszawa3  warszawa4

warszawa5  warszawa6