Cel: maksymalne skrócenie okresu wypłat emerytur

Realnym celem zmian w systemie emerytalnym, które premier Tusk chce przepchnąć przez Sejm, jest maksymalne skrócenie okresu wypłat. W grę wchodzi jeszcze motyw międzynarodowy. Podniesienie wieku emerytalnego mogłoby się stać silnym sygnałem dla rynków finansowych oraz agencji ratingowych, określających poziom naszej wiarygodności finansowej – ocenia w wywiadzie dla „Tygodnika Solidarność” prof. Jadwiga Staniszkis.

Znana socjolog twierdzi, że jeśli proponowane przez rząd zmiany wejdą w życie, średni okres pobierania świadczeń skróci się radykalnie. Zwraca uwagę, że od 1970 r. , przeciętna długość życia mężczyzn w Polsce wzrosła zaledwie o 5 lat. Polacy żyją o kilka, nawet o kilkanaście lat krócej niż ludzie w Europie Zachodniej. – Dlatego radykalizm projektu forsowanego przez rząd jest, moim zdaniem, nie do przyjęcia – podsumowuje Staniszkis.

Profesor uważa również, że Donald Tusk zawiódł zaufanie wyborców, nie przedstawiając w trakcie ostatniej kampanii wyborczej tak ważnego punktu swojego programu, jakim jest podwyższenie wieku emerytalnego.

Staniszkis dodaje, że w tej sprawie powinno zostać przeprowadzone referendum: – Wymagają tego zasady demokracji.

Cały wywiad można znaleźć w najnowszym numerze „Tygodnika Solidarność”.