9 marca „Solidarność” odwiedzi posłów

Pomorscy posłowie, zarówno koalicji, jak i opozycji, otrzymają w poniedziałek 9 marca informacje na temat postulatów trzech reprezentatywnych central związkowych – w tym NSZZ „Solidarność” – zgłoszonych w ramach prowadzonej od początku lutego akcji protestacyjno-strajkowej. Tego dnia przedstawiciele Regionu Gdańskiego NSZZ „S” odwiedzą członków izby niższej parlamentu m.in. w Gdańsku, Gdyni, Chojnicach, Kościerzynie, Rumi, Starogardzie Gdańskim, Tczewie i Wejherowie. Przekażą im postulaty oraz program Związku na kadencję 2010–2014. Parlamentarzyści zostali oficjalnie poinformowani o terminach wizyt – związkowcy liczą na osobisty kontakt z posłami, tym bardziej że poniedziałki to tradycyjny dzień dyżurów poselskich.

Oczekujemy od „wybrańców narodu” merytorycznej dyskusji, a nie „maszynki do głosowania”. Do takiej dyskusji jesteśmy przygotowani. Po 15 marca zbierze się sztab protestacyjny Związku. Kolejne kroki będą bardziej radykalne niż akcja ulotkowa i odwiedzanie biur poselskich. Chcemy debaty i negocjacji, ale jesteśmy przygotowani także do innych form protestu. Celem jest odbudowa dialogu społecznego. Uczciwego i rzetelnego. Jeżeli nie z tym rządem, to z następnym – wyjaśniał niedawno na łamach „Gazety Gdańskiej” potrzebę takiej akcji przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla.