28 marca 1996 – początek procesu Grudzień 1970

28 marca 1996 roku rozpoczął się proces oskarżonych o sprawstwo kierownicze śmierci 44 osób, które zginęły na Wybrzeżu w Grudniu 1970 roku. Kierowanie zbrodnią ludobójstwa zarzucono 12 oficerom wojska i milicji. Na ławie oskarżonych zasiedli:

Wojciech Jaruzelski – ówczesny szef Ministerstwa Obrony Narodowej, Kazimierz Świtała – szef Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, Stanisław Kociołek – wicepremier rządu PRL, gen. Tadeusz Tuczapski – wiceszef MON, a także gen. Józef Kamiński, gen. Stanisław Kruczek, gen. Edward Łańcucki, ppłk Mirosław Wiekiera, mjr Wiesław Gop, płk Władysław Łomot, ppłk Bolesław Fajdasz, płk Karol Kubalica. W listopadzie 1999 roku Sąd Najwyższy z uwagi na stan zdrowia oskarżonych przeniósł proces do Sądu Okręgowego w Warszawie, gdzie toczy się on do dzisiaj. Ława oskarżonych z roku na rok staje się krótsza, zmarło już kilku oskarżonych, którym 15 lat temu postawiono zarzuty.