Dzień Kobiet. 28 lutego czy 8 marca?

Pierwsze obchody Narodowego Dnia Kobiet odbyły się 28 lutego 1909 r. w Stanach Zjednoczonych.

Co prawda Dzień Kobiet powinien trwać cały rok, ale początki Międzynarodowego Dnia Kobiet wywodzą się z działalności ruchów robotniczych w Ameryce Północnej. A za wstęp do nowożytnego święta kobiet przyjąć można obchodzone w starożytnym Rzymie Matronalia. Było to święto przypadające na pierwszy tydzień marca, związane z początkiem nowego roku a więc z macierzyństwem i płodnością.

W 1910 r. Międzynarodówka Socjalistyczna ustanowiła obchodzony na całym świecie Dzień Kobiet, który miał krzewić ideę praw kobiet oraz budowania społecznego poparcia dla powszechnych praw wyborczych dla kobiet.

W Polsce mamy prawo do satysfakcji, gdyż główne przesłanie Dnia Kobiet z początków tego święta, czyli jak wspomnieliśmy – powszechne prawa wyborcze nad Wisłą Polki otrzymały jako jedne z pierwszych na świecie, a drugie w Europie (po Finkach) 28 listopada 1918 r. dekretem Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego.

Tymczasem np. w Konfederacji Szwajcarskiej powszechne prawo wyborcze dla kobiet wprowadzono w roku… 1990.
Dzień kobiet był popularny w PRL. Idea święta, jak każde inne ówczesne święto państwowe, wiązała 8 marca z ideą budowy socjalizmu. Kobiety w zakładach pracy otrzymywały goździki i parę rajstop, ale też miały uczcić swoje święto współzawodnictwem pracy, „podjęciem zobowiązań w szeregach ORMO”.