26 kwietnia: Dzień z flagą z Instytutem Pamięci Narodowej

W imieniu organizatorów: Instytutu Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku i Radia Gdańsk S.A. zapraszamy do udziału w akcji edukacyjnej „Dzień z flagą”.

Celem akcji jest przygotowanie się do święta państwowego: Dnia Flagi Rzeczypospolitej, które przypada 2 maja. Pragniemy propagować wiedzę o polskiej tożsamości, symbolach narodowych i o patronach naszej niepodległości.

W trakcie naszej akcji przekażemy bezpłatnie w ręce naszych gości biało-czerwone flagi, okolicznościowe broszury, ulotki, a także ręcznie malowane, bawełniane torby (dla pierwszych 50 uczestników!), które przypominać mają o historii Niepodległej.

Akcja odbędzie się 26 kwietnia br. (w czwartek) w godz. 11.00–13.00 na skwerze przy pomniku Marszałka Józefa Piłsudskiego w Gdańsku (u zbiegu al. Grunwaldzkiej i ul. Wojska Polskiego). Na miejscu ustawimy niebieski namiot Instytutu Pamięci Narodowej, obecni będą również przedstawiciele Radia Gdańsk. Relacja z wydarzenia prowadzona będzie na antenie Radia Gdańsk, które od kilku lat organizuje i patronuje akcji „Tydzień z biało-czerwoną flagą w Radiu Gdańsk”.

Zapraszamy.

Marcin Węgliński, IPN Gdańsk