25:0 – zobacz wystawę fotografa „Solidarności”

„25:0” – to tytuł wystawy fotografii Wojciecha Milewskiego, fotografa od 1980 r. związanego z „Solidarnością”, obecnie współpracującego m.in. z „Magazynem Solidarność”, którą do 5 marca można oglądać w Centrum Handlowym Manhattan w Gdańsku -Wrzeszczu (ul. Grunwaldzka 82, II piętro, lokal 10). Ekspozycja zawiera zdjęcia pokazujące od kulis polskie życie publiczne od roku 1980 po dzień dzisiejszy. Można na niej zobaczyć np. fotografie z ważnych wydarzeń politycznych, prezydenta Lecha Wałęsy grającego w Belwederze w tenisa stołowego, ale także zdjęcia (kolorowe!) oddające atmosferę Sierpnia’80 czy pokazujące kolejne protesty społeczne „Solidarności” w dekadzie lat 90. i później.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Wernisaż wystawy pod patronatem Pomorskiego Towarzystwa Fotograficznego odbył się 20 lutego. – Fotografia to dla mnie coś więcej niż samo robienie zdjęć. To moja miłość i pasja. Fotograf to osoba, która musi włożyć rękę z obiektywem tam, gdzie inni boją się włożyć nogę. Najlepsze zdjęcia wykonuje się tam, gdzie nie wolno, a wręcz nie wypada ich zrobić, czyli za kulisami – opowiadał o swoim warsztacie i doświadczeniach zawodowych autor wystawy.

Wojciech Milewski urodził się w 1936 r. Fotografią zajmuje się od 1955 r. Brał udział w ponad 400 wystawach w Polsce i zagranicą. W krajowych i międzynarodowych konkursach fotograficznych otrzymał ponad 70 nagród. Przygotował dwie wystawy na I Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” w 1981 r.

zaproszenie-www.cdr