24 Maraton „Solidarności”

Ulicami Gdyni, Sopotu i Gdańska pobiegną w środę 15 sierpnia 2018 r. zawodnicy z ponad 25 państw całego świata, razem około 900 osób. W tym również 96 członków NSZZ „Solidarność”. Jest to najbardziej międzynarodowy maraton w Polsce. Wśród zawodników są m.in. mieszkańcy Chin, Indii, Izraela, Jordanii, ale i Stanów Zjednoczonych, Rosji, Skandynawii… i oczywiście Polski.

Maraton upamiętnia kurierów, którzy w sierpniowych strajkach 1980 r. utrzymywali łączność pomiędzy największymi strajkującymi zakładami Trójmiasta. Przenosili wiadomości, pocztę oraz strajkową bibułę.

– Ich wysiłek nie poszedł na marne. Sierpniowe strajki doprowadziły do powstania NSZZ Solidarność – pierwszej w krajach komunistycznych, niezależnej i legalnej organizacji związkowej. Podpisano Porozumienia Gdańskie. Dzięki tamtym wydarzeniom dziś żyjemy w prawdziwie wolnej i niepodległej Polsce – pisze do maratończyków Przewodniczący Komisji Krajowej KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Maraton „Solidarności” jest jedyną tak dużą imprezą biegową, która odbywa się w środku lata. Maratończycy startują w Gdyni. Start honorowy odbędzie się o godz. 9 przy Pomniku Pamięci Ofiar Grudnia 70’ – Aleja Piłsudzkiego, obok Urzędu Miejskiego, a start ostry o godz. 9.30 z Alei Piłsudzkiego. Do mety w Gdańsku na ulicy Długi Targ mają 42,195 km. Po drodze biegacze miną dziesiątki zabytków oraz ważnych trójmiejskich obiektów.

Warto też dodać, że dyrektorem Maratonu i jego głównym organizatorem jest Kazimierz Zimny, medalista olimpijski z Rzymu z 1960 roku.

Na środę 15 sierpnia synoptycy zapowiadają zachmurzenie duże z przelotnymi opadami przy 24 st. C.

Podajemy trasę maratonu:

START – GDYNIA

1.    Aleja  Marszałka Piłsudskiego
2.    ul. Świętojańska
3.    Skwer Kościuszki
4.    ul.  Jana Pawła II  nawrót  (Dar Pomorza)
5.    Jana Pawła II
6.    Skwer  Kościuszki
7.    ul. Świętojańska
8.    Aleja Marszałka Piłsudskiego
9.    Aleja Zwycięstwa

SOPOT

10. Aleja Niepodległości

GDAŃSK

11. Aleja Grunwaldzka – lewym pasem
12. ul. Hallera (prawą jezdnią, lewym pasem)
13. Czarny Dwór – kontra lewą stroną
14. ul. Dąbrowszczaków
15. ul. Kołobrzeska
16. ul. Chłopska
17. ul. Pomorska
18. ul. Kapliczna
19. ul. Piastowska

20. ul. Dąbrowszczaków
21. Czarny Dwór – kontra (lewą stroną)
22. ul. Hallera – kontra (lewą stroną)
23. ul. Kliniczna
24. ul. Jana z Kolna
25. ul. Nowa Wałowa – nawrót
26. ul. Nowa Wałowa
27. Doki – II Brama Stoczni Gdańsk
28. ul. Łagiewniki
29. ul. Gnilna
30. ul. Rajska
31. ul. Wielkie Młyny
32. ul. Pańska
33. ul. Węglarska
34. ul. Tkacka
35. ul. Długa

META

36. Długi Targ

Podczas trwania maratonu w Gdańsku będą całkowicie zamknięte ulice: Hallera i Czarny Dwór, a także tunel pod martwą Wisłą. Od ul. Czyżewskiego do al. Hallera przy Operze Bałtyckiej zostanie wygrodzony jeden pas dla maratończyków. To samo będzie z ul. Dąbrowszczaków.

Oprac. (mig)