21 czerwca 1970 r. Powstanie organizacji niepodległościowej Ruch

Ruch, pierwsza po rozbiciu partyzantki antykomunistycznej organizacja niepodległościowa, powstał w połowie lat 60. ub. wieku. Członkowie Ruchu odrzucali komunizm, nie uznawali PRL za państwo polskie. Założycielami Ruchu byli Andrzej Czuma, Emil Morgielewicz, Marian Gołębiewski, Stefan Niesiołowski i Benedykt Czuma. Członkowie Ruchu podejmowali akcje sabotażowe, m.in. zrzucenie ze szczytu Rysów tablicy ku czci Włodzimierza Lenina. Na 21 czerwca 1970 r., w dzień setnej rocznicy urodzin wodza bolszewików, planowane było zniszczenie Muzeum Lenina w Poroninie. 16 maja 1970 r. dyrektor Departamentu IV MSW powiadomił kierownictwo PZPR o rozpracowywaniu organizacji. Ruch został zdekonspirowany w wyniku donosu Sławomira Daszuty – TW „Sławek”.

czuma_ikona

Andrzej Czuma – jeden z liderów organizacji Ruch

W przeddzień akcji” Poronin”, 20 czerwca rozpoczęły się aresztowania działaczy „Ruchu”. Składania zeznań odmówili Andrzej Czuma, Hubert Czuma, Łukasz Czuma oraz Jan Kapuściński. Stefan Niesiołowski, obecnie poseł PO, w śledztwie wyjaśnił fakty, okoliczności i nazwiska związane z Ruchem (prot. sprawy: II 3 Ds 25/70 KM MO w Łodzi).

32 osoby zostały oskarżone o próbę obalenia ustroju socjalistycznego siłą, przynależność do nielegalnej organizacji, zrzucenia tablicy ku czci Lenina, próbę wysadzenia pomnika Lenina oraz wydawanie nielegalnej prasy. W październiku 1971 r. Andrzej Czuma i Stefan Niesiołowski – zostali skazani na wyroki po 7 lat pozbawienia wolności, Benedykt Czuma – na 6 lat, Marian Gołębiewski i Bolesław Stolarz – na 4,5 roku oraz Emil Morgiewicz na 4 lata. 26 osób otrzymało wyroki od 10 miesięcy do 3,5 roku pozbawienia wolności. W obronie oskarżonych intelektualiści wystosowali do ministra sprawiedliwości tzw. List 17 (m.in. Andrzejewski, Herbert, Osiecka). Bronił ich prymas kardynał Stefan Wyszyński i Kongres Polonii Amerykańskiej.

fot. Wikipedia.pl