2 tys. zł mniej dla posłów

2 tysiące zł brutto mniejsze pensje brutto otrzymają posłowie już w lipcu. Sejm uchwalił ustawę, która przewiduje obniżenie uposażenia parlamentarzystów o 20 proc. Za ustawą głosowało 240 posłów, 2 było przeciw, 5 wstrzymało się od głosu. Teraz wypowiedzą się senatorowie. O uposażeniu marszałków i wicemarszałków Sejmu i Senatu zdecyduje prezydent RP.

13 mln zł rocznie zaoszczędzi budżet państwa na 20 procentowych obniżkach pensji parlamentarzystów. Takie są wyliczenia ekspertów PiS. Poseł i senator ma otrzymywać  80 procent wynagrodzenia, podsekretarz stanu – 7856 zł brutto. PSL zgłosił także we wtorek poprawkę do projektu – obniżenie, także o 20 procent, uposażeń ministrów i wojewodów.

Ze względów proceduralnych komisja o miesiąc wejście w życie zmian . Wymaga to bowiem przeliczenia uposażeń 460 posłów, które nie są jednolite. W wynagrodzenia wchodzą także dodatki funkcyjne za przewodniczeni9e komisji.

zola