18 maja br. manifestacja przy pomniku Jana Pawła II i Ronalda Reagana

Członkowie Stowarzyszenia Godność, skupiającego więźniów politycznych z okresu PRL i osoby represjonowane za działalność związkową po wprowadzeniu w 1981 roku stanu wojennego organizują w rocznicę urodzin św. Jana Pawła II manifestację przy pomniku papieża i prezydenta USA Ronalda Reagana w Gdańsku. Papieskie spotkanie rocznicowe rozpocznie się w sobotę 18 maja br. o godz. 14.

Tego też dnia w Warszawie ma pójść organizowany przez Koalicję Europejską marsz „Polska w Europie”.

Fakt, że Jan Paweł II był gorącym zwolennikiem integracji Europy, której powojenny podział, uniemożliwiający jej oddychanie „dwoma płucami”, wschodnim i zachodnim, uważał za wyjątkowo szkodliwy przypomina Czesław Nowak, prezes „Godności”. To papież mówił, że „nie będzie jedności Europy, dopóki nie będzie ona wspólnotą ducha”.

3 czerwca 1979 roku Jan Paweł II wypowiedział w Gnieźnie znamienne słowa:

Czyż Chrystus tego nie chce, czy Duch Święty tego nie rozrządza, ażeby ten Papież Polak, Papież Słowianin, właśnie teraz odsłonił duchową jedność chrześcijańskiej Europy, na którą składają się dwie wielkie tradycje Zachodu i Wschodu.

- Jesteśmy wiernymi, chociaż może niedoskonałymi, uczniami św. Jana Pawła II. Znamy i pamiętamy papieskie przesłanie. Czy więc mamy być wrogami Europy? To nonsens. Obwinianie nas, i naszych przyjaciół, o chęć wyprowadzenia Polski z Unii Europejskiej jest absurdem. Spotkanie przy pomniku na Przymorzu będzie więc okazją do przypomnienia, co Ojciec Święty mówił do nas i innych narodów o Unii. Byłem jednym z pierwszych posłów, wówczas OKP, który mówiąc o polityce zagranicznej, przekonywał, że chcemy być w Unii Europejskiej, że chcemy wyjść z RWPG, że chcemy opuścić Układ Warszawski i nie chcemy rubla transferowego – powiedział nam Czesław Nowak.

Karol Józef Wojtyła urodził się 18 maja 1920 roku w Wadowicach jako drugi syn Karola Wojtyły porucznika z administracji wojskowej i Emilii z Kaczorowskich. Jego brat, Edmund, miał wówczas 14 lat. 20 czerwca 1920 roku, przyszły papież został ochrzczony przez księdza Franciszka Żaka, kapelana wojskowego, w kościele przy wadowickim Rynku.

Przypomnijmy, że pomnik Ojca Świętego i prezydenta USA znajduje się w Parku im. Ronalda Reagana na Przymorzu przy ul. Piastowskiej.

ASG