18 listopada: Andrzej Kołakowski w Ratuszu na Korzennej

Zapraszamy na koncert Andrzeja Kołakowskiego zatytułowany Oskarżeni o wierność, organizowany przez Gdański Oddział IPN. 18 listopada (wtorek) o godzinie 17 w Ratuszu Staromiejskim (NCK, dawny WOK) na Korzennej.

kolakowski

(zdjęcie: Wikimedia Commons)

Andrzej Kołakowski koncertując w Polsce i za granicą (USA, Kanada, Niemcy, Wlk. Brytania…) chce w pieśniach własnego autorstwa obudzić ducha, który uczynił Polaków wielkim narodem. Posłuchajmy więc.

Inspiracją dla twórczości Andrzeja Kołakowskiego są rzeczy, które nie przemijają i są zawsze obecne w życiu człowieka, a więc wiara, nadzieja i miłość. Wszystkie one znajdują odbicie w historii, stąd też ballady historyczne służą nie tylko upamiętnieniu osób i wydarzeń, ale ukazaniu znaczenia tych wielkich wartości w życiu ludzkim. Nakładem Fundacji Antyk, zostały wydane: kaseta „Kontrrewolucja”, wznowiona w postaci płyty kompaktowej w sierpniu 2009, oraz płyta „Oskarżeni o wierność”, nagrane z towarzyszeniem skrzypka Kazimierza Zagórskiego. Trzecia płyta, zawierająca piosenki Włodzimierza Wysockiego została wydana przez wydawnictwo Antyk w listopadzie 2010. (Źródło: pl.wikipedia.org)

Wstęp wolny, po koncercie organizatorzy zapraszają na poczęstunek.

kolakowski1

kolakowski2