17 stycznia 1945. Armia Czerwona w Warszawie

17 stycznia 1945 r. oddziały Armii Czerwonej i Ludowego Wojska Polskiego wkroczyły do zburzonej przez Niemców Warszawy. Była to zamiana okupanta z hitlerowskiego na sowieckiego. Armia Czerwona dotarła do prawobrzeżnej Warszawy we wrześniu 1944 r., jednak wstrzymała ofensywę, mimo że po drugiej stronie Wisły toczyło się krwawe powstanie. W PRL 17 stycznia 1945 r. czczono jako święto wyzwolenia stolicy.

borne2Borne Sulinowo. Pozostałości po Armii Sowieckiej. Stan współczesny. (fot. Wikimedia Commons)

Armia Czerwona dwukrotnie „wyzwalała” Polskę. Po raz pierwszy 17 września 1939 r., kiedy  nastąpiła zbrojna napaść ZSRS na Polskę. Z kolei po II wojnie światowej na terenie Polski utworzona została tzw. Północna Grupa Wojsk Radzieckich, z siedzibą w Legnicy, gdzie rosyjscy żołnierze zajęli 1/3 miasta. W Polsce stacjonowało 300 tys. żołnierzy. Posiadali 13 lotnisk, bazę morską, 6 poligonów i 8 tys. innych obiektów. Wycofywanie wojsk radzieckich rozpoczęło się 8 kwietnia 1991 r. Armia Czerwona „wyzwalała” nas aż do 17 września 1993 r., kiedy to ostatni sowiecki żołnierz opuścił Polskę.