16 października 1978. Habemus Papam!

Po śmierci papieża Jana Pawła I (urzędował 33 dni)  Karol Wojtyła został wybrany 263. papieżem. Przybrał imię Jana Pawła II. Habemus Papam! ogłoszono 16 października 1978 r. o godz. 18.18. Inauguracja pontyfikatu Ojca Świętego miała miejsce na Placu Św. Piotra 22 października 1978 r. Pierwszą zagraniczną pielgrzymkę Jan Paweł II odbył do Dominikany, Meksyku i na Wyspy Bahama. 2 czerwca 1979 roku papież po raz pierwszy odprawił mszę św. w Polsce: w Warszawie, na Placu Zwycięstwa. Wtedy to padły znamienne, prorocze słowa: „Niech zstąpi duch św. i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi.” Po pierwszej wizycie papieża w Polsce nastąpił Sierpień’80 i powstała „Solidarność”. Bez papieża nie byłoby „Solidarności”, którą Jan Paweł II cały czas wspierał, również w trudnych czasach stanu wojennego.

Karol Wojtyła urodził się 18 maja 1920 r. w Wadowicach.

W październiku 1942 r. rozpoczął  konspiracyjne studia w seminarium duchownym po kuratelą ks. arcybiskupa Adama Sapiehy. Przyszły następca św. Piotra święcenia kapłańskie otrzymał 1 listopada 1946 r. i rozpoczął studia na Rzymskim Uniwersytecie Dominikańskim „Angelicum”, gdzie uzyskał doktorat. 4 lipca 1958 r., w wieku 38 lat, został mianowany przez papieża Piusa XII biskupem sufraganem krakowskim, a po śmierci abpa Eugeniusza Baziaka, Karol Wojtyła został arcybiskupem, metropolitą krakowskim.

Kapelusz kardynalski z rąk papieża Pawła VI Karol Wojtyła przyjął 26 czerwca 1967 r.

Po ponad 26 latach pontyfikatu Jan Paweł II zmarł 2 kwietnia 2005 roku.

Ojciec Święty Jan Paweł II został ogłoszony błogosławionym 1 maja 2011 roku, uroczystości kanonizacyjne dwóch papieży Jana Pawła II i Jana XXIII odbędą się w Watykanie 27 kwietnia 2014, w Niedzielę Miłosierdzia Bożego.

Zdjęcia: Wojciech Milewski