Emerytury do Trybunału – ZRG 4 czerwca

– Fakt, że prezydent Komorowski zwlekał przez tydzień z podpisaniem ustawy emerytalnej to tylko gra pozorów. Zastanowimy się nad naszymi dalszymi działaniami. Związek rozważy zaskarżenie ustawy do Trybunału Konstytucyjnego – mówił Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” podczas obrad, odbywających się 4 czerwca w Sali Akwen.

Odpowiadając na apel abp. Leszka Sławoja Głódzia „Solidarność” zrezygnowała z organizowania zgłoszonej wcześniej w Urzędzie Miasta manifestacji, która miała się odbyć 16 czerwca. Nie znaczy to jednak, że Region Gdański zaniechał wyrażania sprzeciwu wobec polityki rządu premiera Donalda Tuska. Jedno z najbliższych działań będzie miało miejsce już 9 czerwca.

– W tym dniu o godz. 11 zapraszamy do obejrzenia galerii plakatów satyrycznych na obecną ekipę rządzącą. Plakaty zostaną powieszone na budynku „Solidarności” – informował przewodniczący ZRG. Napisy na nich będą w języku angielskim tak, aby także kibice z zagranicy mogli zapoznać się z „dokonaniami” rządu PO–PSL.

Relacje na temat posiedzenia Komisji Krajowej oraz Walnego Zebrania Delegatów Regionu Gdańskiego przedstawił Krzysztof Dośla.

Ważną częścią posiedzenia była prezentacja nowej strony internetowej naszego Regionu, którą przedstawił Jacek Rybicki, członek Prezydium ZRG NSZZ „S”.

Wojciech Książek, przewodniczący Sekcji Oświaty i Wychowania Regionu Gdańskiego NSZZ „S” zrelacjonował przebieg pikiety w obronie polskiej szkoły, która miała miejsce 30 maja przed Pomorskim Urzędem Wojewódzkim.

Przewodniczący Oświaty przypomniał także o idei Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność”. Finał jego 10 już edycji odbędzie się 27 sierpnia podczas uroczystego posiedzenia Zarządu Regionu Gdańskiego.

O sytuacji w Telekomunikacji Polskiej i planowanych zwolnieniach mówił Wojciech Korytowski. Natomiast o Stoczni Marynarki Wojennej – Mirosław Kamieński.