13 zł i nie kombinuj: ogólnopolska i regionalna reklama w telewizji publicznej

NSZZ „Solidarność” i Państwowa Inspekcja Pracy wspólnie zajęły się skutecznym zwalczaniem patologii rynku pracy. Na celowniku inspektorów pracy jest od tego roku sprawdzanie czy minimalna 13-złotowa (brutto) stawka godzinowa jest wypłacana zleceniobiorcom i samozatrudnionym. Akcja uświadamiająca, iż za pracę lub świadczenie usług należy wypłacać co najmniej minimalne wynagrodzenie, przynosi efekty.

Od stycznia 2017 r. obowiązuje minimalna stawka godzinowa dla pracujących w ramach umowy zlecenia. Jeśli Twój szef zapłacił Ci mniej niż 13 zł brutto (ok. 9,7 zł netto) poinformuj nas o tym!

Wypełnij formularz na https://www.solidarnosc.org.pl/formularz.php a my przekażemy informację do właściwego oddziału Państwowej Inspekcji Pracy, która dokona kontroli.

W związku z akcją 13 złotych i nie kombinuj, wyprodukowany został spot reklamowy, który można obejrzeć jako ogłoszenie społeczne w blokach reklamowych w TVP1, TVP2, TV Polonia, TVP Historia, TVP Info, TVP Kultura i TVP3.