11 listopada w Gdańsku

99 lat temu Polska uzyskała niepodległość i powróciła na mapę świata. Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Gdańsku rozpoczęły się od złożenia kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana w parku im. Ronalda Reagana na Przymorzu. Następnie gdańszczanie, w tym członkowie stowarzyszenia „Godność” udali się pod pomniki marszałka Józefa Piłsudskiego, a następnie Anny Walentynowicz w Gdańsku Wrzeszczu, gdzie również złożyli kwiaty. Nie zapomniano też o sarkofagu Macieja Płażyńskiego. Przemarsze między pomnikami zakończono w samo południe Bazylice Mariackiej, uczestnicząc w rocznicowej mszy św., gdzie zgromadziły się setki wiernych. Mszę św. w intencji Ojczyzny koncelebrował metropolita Gdański, ks. abp Sławoj Leszek Głódź.

W wygłoszonej homilii ksiądz arcybiskup wyraźnie wyartykułował trzecie przykazanie Dekalogu – „Pamiętaj, abyś dzień święty świecił”, podkreślając: Niech to Boże przykazanie stanie się właściwym drogowskazem, miarodajną wskazówką w dyskusji o ograniczeniu handlu w niedzielę. Mówił o obronie krzyża, cytując fragment wiersza Karola Balińskiego z 1856 r.: „Tylko pod tym krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską, a Polak Polakiem”. Dodał też, za Juliuszem Słowackim, że: „Nigdy z królami nie będziem w alianasch – Nigdy przed mocą nie ugniemy szyi,/Bo u Chrystusa my na ordynansach/słudzy Maryi”.

Przypomnijmy, że początek II Rzeczpospolitej wiązał się z ustaleniem szeregu decyzji pro pracowniczych. Między innymi uchwalono 8-godzinny dzień pracy, wprowadzono ubezpieczenia społeczne, bezpłatną edukację, a także przyznano pełne prawa wyborcze kobietom. Dekretem Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego z 3 stycznia 1919 r. utworzono też Państwową Inspekcję Pracy.

W uroczystościach rocznicowych wzięli udział m.in. przewodniczący ZR NSZZ „S” Krzysztof Dośla, poseł na Sejm RP Janusz Śniadek, eurodeputowana Anna Fotyga, wojewoda pomorski Dariusz Drelich.

(mig)