Historyczna wizyta papieża na wystawie IPN

„To jest nasza Ojczyzna – to jest nasze »być« i nasze »mieć«. Jan Paweł II w Trójmieście – czerwiec 1987” – to tytuł wystawy przygotowanej przez Oddziałowe Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku i Archiwum IPN w Warszawie, którą do 31 sierpnia 2017 roku można oglądać w bazylie Mariackiej w Gdańsku. Ekspozycja otwarta 11 czerwca br. jest poświęcona wizycie Jana Pawła II w Trójmieście w czerwcu 1987 roku. Autorami wystawy są Elżbieta Strehlau i Sławomir Formella.

fot. P. Glanert

Otwarcie wystawy poprzedziła msza św. celebrowana przez proboszcza bazyliki Mariackiej ks. Ireneusza Bradtke. Uczestniczyli w niej m.in. Andrzej Michałowski i Czesław Nowak, działacze Stowarzyszenia „Godność” zrzeszającego związkowców represjonowanych w latach 80. XX wieku, którzy w 2015 r. doprowadzili do odsłonięcia na Westerplatte tablicy upamiętniającej spotkanie Jana Pawła II z młodzieżą w 1987 roku.

Wielu uczestników uroczystości wzięło później udział w Archidiecezjalnym Marszu dla Życia i Rodziny, który przeszedł z placu przed bazyliką Mariacką na plac Solidarności. Marsz poprowadził biskup pomocniczy diecezji gdańskiej bp Zbigniew Zieliński. Połącznie obu wydarzeń nie było przypadkowe. Jan Paweł II, który 30 lat temu odwiedził Pomorze, był wielkim orędownikiem „cywilizacji życia” i ochrony tradycyjnego modelu rodziny. „Dziecko potrzebuje mamy i taty” – podkreślał często papież Polak.

Trzydzieści lat minęło

Wystawa IPN została przygotowana w 30 rocznicę wizyty Jana Pawła II w Trójmieście. Mimo upływu czasu wciąż żywe pozostają wspomnienia uczestników tamtego wydarzenia. Wystawa ma za zadanie przypomnieć ponadczasowe słowa homilii i ukazać odbiorcy wpływ pielgrzymki Jana Pawła II do Trójmiasta na sytuację w kraju i ówczesne postawy społeczne.

Na 13 dwustronnych panelach w przystępny sposób przedstawiono najważniejsze wydarzenia związane z przebiegiem wizyty Jana Pawła II w Trójmieście w dniach 11 i 12 czerwca 1987 r., a więc uroczystości z udziałem papieża w Gdyni, moment przejścia Ojca Świętego przez sopockie molo (Sopot nie uwzględniony w oficjalnych uroczystościach i był tylko przystanią w drodze Jana Pawła II do Gdańska), spotkanie papieża z Lechem Wałęsą i jego rodziną Oliwie, spotkanie Ojca Świętego z przedstawicielami środowisk twórczych, naukowcami i działaczami ZK-P w Oliwie, mszę św. na Westerplatte i spotkanie z młodzieżą, spotkanie papieża z osobami chorymi i cierpiącymi w Bazylice Mariackiej, modlitwę Jana Pawła II pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców a także mszę św. na Zaspie.

Ostatnia plansza pokazuje manifestację po mszy św. odprawionej przez Jana Pawła II dla ludzi pracy na gdańskiej Zaspie – przez ulice Gdańska przelała się wówczas prawdziwa fala poparcia dla podziemnej „Solidarności”. Niespełna rok po tym wydarzeniu zastrajkowało kilkuset stoczniowców ze Stoczni Gdańskiej im. Lenina. System realnego socjalizmu chwiał się w swych podstawach, ale jeszcze był groźny.

ACH