100#WOLNOŚĆ z okazji stulecia odzyskania niepodległości i 60-lecia TVP3 Gdańsk

W sobotę 13 października br. wieczorem w Gdańsku na placu przed Muzeum II Wojny Światowej zorganizowany został koncert 100#WOLNOŚĆ z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę i 60-lecia TVP3 Gdańsk, gdańskiego ośrodka TVP. Wystąpili m.in. Halina Młynkowa, Katarzyna Cerekwicka, Natalia Szroeder oraz Krzysztof Cugowski i jego syn Piotr.

Stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę zbiegło się z 60-leciem istnienia gdańskiego ośrodka TVP. Była więc okazja, aby koncertem 100#WOLNOŚĆ podkreślić  rolę Pomorza w najnowszej historii Polski. W Gdańsku rozpoczęła się II wojna światowa w Europie, tutaj załoga Westerplatte i polscy pocztowcy jako pierwsi stawili zbrojny, bohaterski opór niemieckiej agresji. To też miejsce, w którym rozpoczął się demontaż  powojennego porządku w Europie, symbolicznej żelaznej kurtyny rozciągającej się od Bałtyku do Adriatyku.

Telewizja Gdańsk rejestrowała wszystkie ważne wydarzenia ostatnich 60 lat i posiada  liczne materiały związane z historią Pomorza.

Plac przy Muzeum II Wojny Światowej okazał się dobrym miejscem dla publiczności i artystów. Sprzyjała pogoda i zdała egzamin scena i ustawienie multimediów.

W repertuarze były znane szlagiery także przedwojenne w nowoczesnej aranżacji oraz patriotyczne piosenki wykonały gwiazdy polskiej estrady. Piotr Cugowski zaśpiewał „Balladę o Janku Wiśniewskim”, a Krzysztof Cugowscy song „Kolejka” z „Kolendy nocki”.

Zebranych na koncercie gości powitał

–  Dzisiaj, tak jak w całym roku 2018, Nasza Ojczyzna Rzeczpospolita Polska, obchodzi jubileusz setnej rocznicy odzyskania niepodległości. 11 listopada 1918 roku to dzień, w którym ziściły się marzenia i pragnienia aż sześciu pokoleń, sześciu generacji Polaków żyjących pod zaborami. Co bardzo symboliczne rok 2018 jest rokiem, w którym bilans polskiej wolności i zniewolenia dzieli się dokładnie na pół. To pięćdziesiąt lat różnej maści zniewolenia i pięćdziesiąt lat różnej barwy Wolności. Przez te sto lat przez ziemie polskie przechodziły wojny, swoje przerażające żniwo zbierały dwa totalitaryzmy, ale Polacy wciąż trwają i gen wolności i dążenie do niepodległości, sprawiło, że wciąż świętujemy swoją niepodległość i tak jak dzisiaj, świętujemy ją w sposób wyjątkowy, powiedziałbym koncertowy i radosny, opatrzony tytułem 100#Wolność” – powitał gości dyrektor Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku dr Karol Nawrocki w imieniu własnym i dyrektor TVP3 Gdańsk Joanny Strzemiecznej-Rozen.

Koncertem 100#WOLNOŚĆ, 60-lecie istnienia świętował również Gdański Ośrodek TVP, którego archiwa uświadamiają, jak mocno zakotwiczył się na Wybrzeżu miłujący wolność polski duch. W sposób szczególny, Dyrektor Muzeum dr Karol Nawrocki powitał zebranych gości,

Koncert odbył się pod honorowym patronatem Jarosława Sellina, Sekretarza Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Mecenasem Głównym koncertu był PKN Orlen.

Wśród gości byli m.in. metropolita gdański ks. abp Sławoj Leszek Głódź, współzałożyciele WZZ „Wybrzeża” Joanna i Andrzej Gwiazdowie, Krzysztof Wyszkowski, politycy Zjednoczonej Prawicy, członkowie Stowarzyszenia Godność i pracownicy TVP.

– Rok 2018 to czas świętowania wyjątkowego jubileuszu, setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Dzięki wytrwałej pracy, odwadze i poświęceniu pokoleń Polaków, możemy dziś wspólnie cieszyć się niepodległym krajem. Wielki sukces naszych przodków, jakim było odzyskanie niepodległości i budowa wolnego Państwa, jest dla nas powodem do dumy i wyzwaniem na obecny czas. Niech ponadczasowość i uniwersalność języka muzyki nabierze dziś wieczór swego znaczenia, podobnie jak popularne powiedzenie, że muzyka łączy pokolenia. Serdecznie dziękuję za ten ciekawy i wartościowy wkład w obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, jakim bez wątpienia jest koncert 100#WOLNOŚĆ, który nie tylko przypomni o nadchodzącym jubileuszu, lecz przede wszystkim podkreśli jego wspólnotowy charakter – napisał z tej okazji Jarosław Sellin, koordynator obchodów 100-lecia niepodległości.

Podczas koncertu 100#WOLNOŚĆ, przez sto lat niepodległości, przeprowadziła widzów przede wszystkim muzyka i piosenka – od pieśni legionowej po standardy jazzowe i wielkie przeboje.

Widowisko zostało pomyślane jako interaktywne przedsięwzięcie artystyczne. Przez 60 lat kamery zarejestrowały świadectwa, dokumenty i fotografie, opowiadające trudną, ale i pełną poświęcenia historię walki o polskość Wybrzeża, bezprecedensowe w skali Europy przedsięwzięcie, jakim była budowa Gdyni. Te materiały posłużyły jako ilustracja do koncertu.

Koncert 100#WOLNOŚĆ rozpoczął się interpretacją utworu Ignacego Jana Paderewskiego w wykonaniu Sławomira Jaskułke. Natalia Szroeder wykonała pieśń „Gdy na wojenkę szli ojczyźnie służyć” z 1915, a Halina Mlynkowa zaśpiewała „Wspomnij mnie” autorstwa Mariana Hemara. Z kolei, przy zaskoczeniu części publiczności, dziennikarka i prezenterka TVP Agnieszka Oszczyk (wraz z Piotrem Świącem prowadziła koncert) wykonała, jak na absolwentkę Akademii Muzycznej przystało, pierwszą zwrotkę pieśni „Mury” Jacka Kaczmarskiego.

Olga Szomańska wykonała szlagierowy utwór „Gdzie są Chłopcy z tamtych lat”, a L.U.C z ciekawie zaaranżowaną piosenką „Nie pytaj o Polskę”, a także Monika Borzym, Przemek Dyakowski, Katarzyna Cerekwicka, Krzysztof Cugowski, Piotr Cugowski, Ania Karwan, Damian Ukeje, Zuzanna Jabłońska z towarzyszeniem Orkiestry Polskiej Filharmonii Bałtyckiej.

Koncert był emitowany na antenie TVP1 w sobotę o godzinie 21.30.

ASG

Fot. Muzeum II Wojny Światowej