10 lutego 1920. Polityka morska 1920/1926

10 lutego 1920 r. generał Józef Haller z ministrem spraw wewnętrznych Stanisławem Wojciechowskim i nową polską administracją województwa pomorskiego przybył do Pucka, gdzie dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Bałtykiem.

zaslubiny z morzem-2010

Inscenizacja zaślubin Polski z morzem, 2010. Fot. Wikimedia Commons

Zgodnie z ustaleniami traktatu wersalskiego przejmowanie ziem pomorskich rozpoczęło się 18 stycznia 1920 r. od przejęcia przez polskie wojsko Torunia. Poszczególne miejscowości były przejmowane od wycofujących się wojsk niemieckich.

Głównym punktem zaślubin Polski z Bałtykiem była msza św., podczas której duchowni poświęcili polską banderę, wciągniętą następnie na maszt przez polskich marynarzy. Był to znak objęcia przez polską Marynarkę Wojenną wachty na Bałtyku. Gen. Haller wrzucił do morza platynowany pierścień ufundowany przez polskich mieszkańców Gdańska. Polska objęła tego dnia odcinek wybrzeża morskiego, które wraz z Mierzeją Helską liczyło 140 kilometrów. Także 10 lutego, ale w 1926 r., Gdynia otrzymała prawa miejskie. Impulsem do rozwoju miasta była budowa portu, który powstał w celu zapewnienia Polsce dostępu do morskich szlaków i bazy marynarki wojennej wobec niepewnej sytuacji w Wolnym Mieście Gdańsku.

10 lutego to zatem prawdziwe święto „Polski morskiej”.