10 kwietnia 2010. Czwarta rocznica katastrofy smoleńskiej

10 kwietnia 2010 roku doszło do wydarzenia bez  precedensu w dotychczasowej historii nie tylko Polski, ale i świata. W katastrofie lotniczej w Smoleńsku zginął prezydent RP Lech Kaczyński z małżonką, ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, wicemarszałkowie Sejmu i Senatu, grupa parlamentarzystów, dowódcy wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych RP, pracownicy Kancelarii Prezydenta RP, duchowni, przedstawiciele ministerstw, instytucji państwowych, organizacji kombatanckich i społecznych oraz osoby towarzyszące, załoga samolotu. Stanowili oni delegację polską na uroczystości związane z obchodami 70 rocznicy zbrodni katyńskiej. Śmierć połączyła ludzi z różnych partii politycznych.

fot.Jacek Rybicki, Marek Lewandowski

Do tej pory prawdziwe przyczyny tej tragedii nie zostały wyjaśnione.

W Gdańsku dzisiaj, 10 kwietnia 2014 r., w czwartą rocznicę katastrofy smoleńskiej zaplanowany jest Marsz milczenia. Ruch Społeczny im. Lecha Kaczyńskiego we współpracy z pomorskimi działaczami Prawa i Sprawiedliwości zaprasza na Marsz milczenia w intencji ofiar katastrofy. Marsz przejdzie ulicami Gdańska z bazyliki św. Brygidy do bazyliki Mariackiej. Marsz poprzedzi msza św, która rozpocznie się o godz. 18.30. W kościele będzie można nabyć kwiaty, które sprzedawać będą wolontariusze Hospicjum im. św. Wawrzyńca. Całość dochodu przeznaczona zostanie na Bursztynową Przystań, Dom Hospicyjny dla Dzieci w Gdyni. Żółte żonkile można będzie złożyć pod pomnikiem Tragedii Smoleńskiej w bazylice Mariackiej.

Marsz ma charakter obywatelski, ponadpolityczny. Pragniemy zgromadzić wszystkich tych ludzi, którym bliska jest pamięć osób, które poniosły śmierć w wyniku katastrofy w Smoleńsku, a także czują się odpowiedzialne za losy naszego kraju. Planowany przemarsz odbędzie się w milczeniu, chcemy nieść  ze sobą flagi narodowe i tylko jeden transparent z hasłem: IDŹMY DROGĄ PRAWDY!

Ze względu na charakter wydarzenia prosimy o nieprzynoszenie własnych transparentów na Marsz Milczenia. Najlepszym wsparciem tej inicjatywy będzie wzięcie w niej udziału i zakupienie kwiatów – datków na rzecz Domu Hospicyjnego dla dzieci w Gdyni.

Zapraszam wszystkich, Maciej Łopiński, prezes Ruchu Społecznego im. Lecha Kaczyńskiego.