1 maja, XXII Pielgrzymka do św. Józefa w Kaliszu. „Rodzina i prawo do pracy”

Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oraz Zarząd Regionu Wielkopolska Południowa zaproszają do udziału w XXII Ogólnopolskiej Pielgrzymce Robotników do św. Józefa w Kaliszu, która odbędzie się 1 maja 2014 r. – kilka dni po kanonizacji  bł. Jana Pawła II. Członkowie „Solidarności”, którzy nie dotrą do Rzymu na uroczystości, mają szansę, aby podziękowć Bogu za dar nauczania Jana Pawła II, biorąc udział w pielgrzymce robotników.

Intencją generalną pielgrzymki jest  ”Rodzina i prawo do pracy”

Program uroczystości

• Godz. 16.50 – wejście pocztów sztandarowych
  • Godz. 17.00 – nabożeństwo
  • Godz. 17.30 – konferencja pt. Rodzina i prawo do pracy – dr Tomasz Wójcik Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”
  • 18.00 – msza święta z homilią pod przewodnictwem Jego Ekscelencji ks. bp Ireneusza Pękalskiego, biskupa pomocniczego Archidiecezji Łódzkiej.

Po mszy świętej składanie kwiatów i modlitwa pod pomnikiem św. Jana Pawła II.

– To niezwykłe, że tuż przed naszą pielgrzymką odbędzie się kanonizacja papieża – powiedział Jan Mosiński, przewodniczący ZR Wielkopolska Południowa – Osobiście traktuję to wydarzenia symbolicznie, bo przecież od 22 lat, czyli od pierwszej pielgrzymki robotników do św. Józefa w Kaliszu modliliśmy się w intencji naszego Ojca Świętego. Tym bardziej traktujemy to wydarzenie jako dar i jako wysłuchanie naszych modlitw. Dlatego w tym roku będziemy szczególnie za to dziękować. W tym roku intencja generalna pielgrzymki, to „rodzina i prawo do pracy”, czyli to, o co tak bardzo modlił się nasz papież.

www.solidarnosc.org.pl