po akcji ulotkowej czas na uświadomienie parlamentarzystów

Po akcji ulotowej czas na uświadomienie parlamentarzystów

Przebieg akcji informacyjno-ulotkowej omówił przewodniczący ZRG Krzysztof Dośla. 19 lutego akcję rozpoczęli kolejarze, którzy od godziny 6 rano rozdawali ulotki na dworcach w Gdańsku, Gdyni i Tczewie. W Gdańsku wręczano je także między innymi między godziną 12 a 13 na Długim Targu, a także w zakładach pracy. W Gdyni rozdawano ulotki przy bazarze i SKM. Można było otrzymać je również w Malborku, Chojnicach, Pruszczu Gdańskim, Kartuzach, Starogardzie Gdańskim, Kościerzynie, Tczewie, Wejherowie i Lęborku. Rozdawano je w miejscach publicznych, ale również w zakładach pracy, a nawet wrzucano do skrzynek pocztowych. Zorganizowana została również konferencja prasowa.

Kolejnym krokiem w ramach akcji protestacyjnej ma być odwiedzenie biur parlamentarzystów i przekazanie im postulatów związkowych.

Dnia 9.03.2015 roku miedzy 11:00 – 11.15 przedstawiciele Oddziału Regionu Gdańskiego NSZZ Solidarność w Starogardzie Gdańskim udadzą się do Biura Poselskiego Sławomira Neumanna z przekazaniem postulatów.