Młodość, radość i wzruszenie

Przegląd Piosenki Prawdziwej „Zakazane Piosenki” Gdańsk 1981-2012 – zorganizowany przez Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, wraz z występującą w jego imieniu Sekcją Oświaty” – zgromadził 22 maja w Sali „Akwen” rozśpiewanych i grających na różnych instrumentach uczniów szkół województwa pomorskiego.

Młodzi wykonawcy oczarowali widownię, organizatorów konkursu i jurorów, którym przewodniczył Andrzej Kołakowski – poeta, pieśniarz i pracownik naukowy. Jak powiedział przewodniczący gdańskiej „Solidarności” Krzysztof Dośla, wszyscy występujący i ich opiekunowie – nauczyciele zasłużyli na gorące podziękowanie za wzruszające, piękne i ciekawe wykonanie ważnych dla Polaków pieśni.

Po eliminacjach było wielu wyróżnionych uczniów. Pierwsze miejsce zajął wokalno-muzyczny zespół z Gimnazjum nr 8 w Gdańsku. Laureatów przygotowały nauczycielki języka polskiego: Hanna Sankowska-Soroko i Bożena Mazur. Uczniowie znakomicie, z młodzieńczą pasją wykonali dwa utwory: Jacka Kaczmarskiego „Rejtan – czyli raport ambasadora” oraz Jana Pietrzaka „Taki kraj”, którego melodia i słowa: „Jest takie miejsce u zbiegu dróg, gdzie się spotyka z zachodem wschód (…) Dopomóż Boże i wytrwać daj, tu nasze miejsce, tu nasz kraj” – jeszcze długo po koncercie brzmiały w uszach i sercach… .

Jury w składzie: Andrzej Kołakowski, Andrzej Kołodziej i Aleksandra Lewicka przyznali następujące nagrody i wyróżnienia:

I miejsce – zespół z Gimnazjum nr 8 w Gdańsku,

II miejsce – Monika Pluta i Agnieszka Dąbrowska z Gimnazjum nr 3 w Gdańsku,

III miejsce – zespół ze Szkoły Podstawowej nr 81 w Gdańsku,

wyróżnienie – Monika Pluta z Gimnazjum nr 3 w Gdańsku,

wyróżnienie – Nina Gajda-Stupnowicz z Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Gdyni.

Nagrodę dodatkową przyznaną przez Andrzeja Kołakowskiego otrzymał Kacper Trzebuchowski z Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Gdyni, zaś nagrodę za wyjątkowy występ pozakonkursowy odebrała Maria Kołakowska z Gimnazjum nr 8 w Gdańsku.