Liczebność uczniów w klasach

Apel ws. liczebności uczniów w klasach

Walne Zebranie Delegatów Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego apeluje do pracowników oświaty w poszczególnych szkołach województwa pomorskiego o wsparcie działań NSZZ „Solidarność”, mających na celu takie ustalenia górnych limitów uczniów w klasach w roku szkolnym 2009/2010, aby ich liczebność nie przekraczała 24 – 26 w szkole podstawowych i gimnazjach oraz 30 w szkołach ponadgimnazjalnych (według jednego z dwóch wzorów załączonej PETYCJI).

W naszym przekonaniu ustalenie odpowiednich granic górnej liczebności uczniów w klasie jest warunkiem niezbędnym dla zachowania odpowiednio wysokiego i porównywalnego w różnych gminach, powiatach, regionach Polski – poziomu kształcenia i tak ważnego również wychowania.Sprzeciwiamy się tworzeniu edukacyjnej Polski dwóch prędkości.

Informujemy, że za pośrednictwem Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego będziemy domagać się od Rządu RP udzielenia pomocy finansowej, prawnej samorządom terytorialnym w realizacji tego zadania oraz wprowadzenia jednoznacznych standardów, określających progi maksimum w tym zakresie.

Wojciech Książek
(Przewodniczący Sekcji)

Barbara Kamińska
(Przewodnicząca WZD)

Apel otrzymują:

– Ministerstwo Edukacji Narodowej,
– Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej,
– Komisja Edukacji Sejmu i Senatu RP,
– Sekcja Krajowa Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”,
– Jednostki samorządu terytorialnego w województwie pomorskim,
– Szkoły i placówki oświatowe z województwa pomorskiego,
– Środki Społecznego przekazu,

Protest OBYWATELSKI

Petycja
w sprawie liczebności uczniów w klasach

Otrzymuje:

……………………………………………………………….

My, niżej podpisani, domagamy się takiego ustalenia górnych limitów uczniów w klasach w roku szkolnym 2009/2010, aby ich liczebność nie przekraczała 24 – 26 w szkole podstawowych i gimnazjach oraz 30 w szkołach ponadgimnazjalnych.
Sprzeciwiamy się sytuacji, jaka występuje już obecnie w:
………………………………………………………………………………………………………………

a także planom, jakie wpisano do projektu organizacji pracy w roku szkolnym 2009/2010 w:

………………………………………………………………………………………………………………

W naszym przekonaniu ustalenie odpowiednich granic górnej liczebności uczniów warunek klasie jest warunkiem niezbędnym dla zachowania odpowiednio wysokiego i porównywalnego w różnych gminach, powiatach, regionach Polski – poziomu kształcenia i tak ważnego również wychowania.Sprzeciwiamy się tworzeniu edukacyjnej Polski dwóch prędkości.
Informujemy, że będziemy domagać się od Rządu RP udzielenia pomocy finansowej, prawnej samorządom terytorialnym w realizacji tego zadania oraz wprowadzenia jednoznacznych standardów, określających progi maksimum w tym zakresie.

Podpisy: ………………………………………………………………………………………………………………

Do wiadomości:
– Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” …………………………,

Data:…………………………………………………….

Protest – pismo KM
Petycja
w sprawie liczebności uczniów w klasach

Otrzymuje:

……………………………………………………………….

Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ………………………….. domaga się od organu prowadzącego szkoły takiego ustalenia górnych limitów uczniów w klasach w roku szkolnym 2009/2010, aby ich liczebność nie przekraczała 24 – 26 w szkole podstawowych i gimnazjach oraz 30 w szkołach ponadgimnazjalnych.
Sprzeciwiamy się sytuacji, jaka występuje już obecnie w:

Z poważaniem:

Do wiadomości: