Kształcenie zawodowe – wnioski z konferencji
Zgodnie z obietnicą, publikujemy zestaw materiałów z konferencji pt. „Stan kształcenia zawodowego w przededniu projektowanych zmian” , która odbyła się 8 grudnia w Gdańsku. Widać po jej przebiegu, jak i po spływających wciąż uwagach, że temat jest niezwykle aktualny.

W związku z tym postanowiliśmy, aby opublikować w internecie dotychczas otrzymane i opracowane materiały (i przedstawiane podczas konferencji wystąpienia), a niektóre z nich opatrzyć klauzulą „PROJEKTY”. Chcemy dać jeszcze czas zainteresowanym osobom, na zapoznanie się z nimi, na zgłoszenie ew. propozycji zmian, poprawek. Dotyczy to przede wszystkim podstawowego dokumentu konferencji, jakim jest „Wykaz problemów z zakresu kształcenia zawodowego opracowanych przez Sekcję Krajową Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, którego treść opublikujemy po skończeniu konsultacji.
W związku z tym prosimy o dalsze uwagi – najlepiej do 10 stycznia 2010 roku. Prosimy także o wskazywanie problemów, które w pierwszej kolejności powinny być zgłoszone (z podaniem odpowiednich instytucji).

Raz jeszcze dziękujemy uczestnikom Konferencji, osobom przesyłającym uwagi już po jej zakończeniu (m. in. p. Markowi Nowickiemu – KO Gdańsk, p. Leonowi Kurr – Gdynia, p. Andrzejowi Antolakowi – Biłgoraj, p. Jerzemu Wiśniewskiemu – Toruń, p. dyr. Kazimierzowi Klasowi – Przodkowo).

Krzysztof Jędrzejczyk
(Z-za Przewodniczącego Sekcji Krajowej)

Wojciech Książek
(Przewodniczący Sekcji Gdańskiej)