Wrocław-rozwój związku. Podziękowania.

11081255_1591688751078657_605512600043227364_nW dniach 31.03-01.04.2015 w ramach rozwoju związku przeprowadzono akcję informacyjno-ulotkową  w miejscowości Wrocław. W mieście tym znajduje się 55 obiektów sklepów biedronka. Akcja spotkała się z dużym zainteresowaniem pracowników. Po raz kolejny przedstawiciele pracodawcy wydawali pracownikom zakaz rozmawiania z przedstawicielami związku zawodowego ,a także wydawali nie zgodny z prawem zakaz rozdawania zainteresowanym pracownikom ulotek i deklaracji. W świetle Ustawy o związkach zawodowych , Konstytucji a także wytycznych Międzynarodowej Organizacji Pracy takie działania są łamaniem prawa pracowników do zrzeszania się . Akcja odbywała się przy współudziale  i pomocy Marcina Zielińskiego, Przewodniczącego NSZZ Solidarność w Kaufland Polska, za co składamy serdeczne podziękowania. Nadmienić należy że organizacja działająca w sieci Kaufland funkcjonuje według standardów europejskich , z całkowitą aprobatą pracodawcy do prowadzenia przez działaczy związkowych rozmów z pracownikami na sklepach i w pomieszczeniach socjalnych , czy umieszczania na obiektach informacji o działającej organizacji wraz z wykazem telefonów.  W czasie współpracy i wymieniania się doświadczeniami , ze zdziwieniem przyjęto warunki współpracy pracodawcy JMP S.A. ze związkami zawodowymi ,a dokładniej brak zarówno porozumienia o współpracy jak i utrudnianie działalności związkowej. Z drugiej strony przedstawiciele związków zawodowego w JMP S.A. mogli zobaczyć jak funkcjonuje organizacja związkowa w sieci Kaufland, jako wzór dobrych relacji wzajemnych.