Order za Order .Happening na manifestacji w Warszawie.

W dniu 22 października 2015 r podczas demonstracji Śląsko-dąbrowskiej Solidarności , działacze zarządu organizacji wzięli udział w happeningu przed Urzędem Rady Ministrów. Przedstawiciele przekazali w imieniu organizacji order dla Pani Premier Kopacz . Hasłem wręczenia było „order za order” związane z potajemnym wręczeniem orderu zasługi RP dla Pereira da Silva, Prezesa Jeronimo Martins Polska.

order

Order został przekazany w imieniu wszystkich tych którzy codzienną swoją ciężką pracą, przyczynili się do zadowolenia Pani Premier z pięknych warzyw i owoców, a przede wszystkim w imieniu tych którzy przyczynili się w latach1999-2005 do sukcesu JMP S.A. , zwłaszcza wkładem nie zapłaconego wynagrodzenia za godziny nadliczbowe, które to roszczenia uległy przedawnieniu. Order przekazano też w imieniu wszystkich tych którzy poprzez codzienną ciężką pracę utracili zdrowie fizyczne i psychiczne.

IMG_0347

Order a właściwie „antyorder” jest też próbą zwrócenia uwagi na brak dialogu ze strony pracodawcy ze stroną społeczną, na balansowanie przez pracodawcę na granicy prawa, na zasadzie co nie jest nie  dozwolone to nie zabronione, oraz to czego nie zapisano w sposób precyzyjny ,nas nie dotyczy. Jednym z takich przejawów ignorancji strony pracodawcy jest brak odpowiedzi na negocjacje płacowe na rok 2016.

20151022_114501

W trakcie demonstracji wystąpił Alfred Bujara- Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Handlu, Banku  i Usług, i poruszył problemy dotyczące pracy w biedronce oraz braku dialogu społecznego, oraz marginalizowania organizacji związkowej.

Ze strony organizacji zakładowej w delegacji przybyli : Piotr Adamczak_Przewodniczący organizacji zakładowej ,Robert Jacyno-wiceprzewodniczący organizacji , Katarzyna Machalica -Sekretarz ,Rafał Wołoszyn -członek prezydium.

Udział w proteście pod Urzędem Rady Ministrów miał pokazać przede wszystkim trudną sytuację w handlu , oraz ciężkie warunki pracy w sklepach dyskontowych. Symbolem tej ciężkiej pracy były przypięte do nóg kule na łańcuchu. Ten symbol został zwieszony wraz z orderem został zawieszony na symbolicznym drzewko przed Urzędem Rady Ministrów.

Organizacja Zakładowa przypomina ,że zgodnie ze statutem oraz stanowiskiem Komisji Krajowej, nie bierze udziału w poparciu jakiej kolwiek partii politycznej ,a udział w proteście , oraz w happeningu miał zaakcentować problemy związane zarówno z ciężką pracą pracowników sieci handlowej jak i niezadowolenie z relacji pomiędzy stroną społeczną a pracodawcą

R.J.