Wywiad z Grzegorzem Schwichtenbergiem – Członkiem Zarządu FAMOS

Grzegorz_SchwichtenbergGrzegorz Schwichtenberg – od 2005 członek Zarządu FAMOS Fabryka Mebli Okrętowych Sp. z o.o., w dniu 18 stycznia 2011 r. obecny na spotkaniu uczestników, którzy ukończyli szkolenie „operator wózków jezdniowych”

-   Co Pan sądzi o szkoleniach w ramach projektów UE?

- Uważam, iż tego typu szkolenia są bardzo potrzebne, gdyż podnoszą wartość pracowników na rynku pracy. Im więcej człowiek umie, im więcej potwierdzonych kompetencji nabędzie, tym bardziej jest atrakcyjny dla pracodawcy. Tego typu szkolenia są niepowtarzalną szansą dla pracowników naszego zakładu. Podczas dzisiejszego spotkania widzę satysfakcję kolegów odbierających zaświadczenia i certyfikaty. Cieszę się ich sukcesem. Mam nadzieję, że to nie koniec współpracy, że dzięki projektom unijnym będą mieli możliwość uczestniczenia w kolejnych ścieżkach podnoszenia kwalifikacji zawodowych.

-  Obserwuje Pan zapewne sytuację zawodową pracowników FAMOS. Jakie szkolenia zaproponowałby Pan potencjalnym projektodawcom uwzględniając sytuację Waszych pracowników?

- Ze względu na zawrotne tempo naszego życia, oprócz wszelkiego rodzaju kursów zawodowych, optowałbym za pakietem szkoleń dedykowanych radzeniem sobie ze stresem oraz współpracą w zespole. Niezależnie od zajmowanego stanowiska trudno sobie radzić z presją obowiązków rodzinnych i zawodowych, a także uczestnictwem w szkoleniach w czasie wolnym od pracy. Stąd bardzo ważny jest kontakt z psychologiem, couchem czy trenerem zarówno podczas zajęć indywidualnych i grupowych.

-   Dziękuję za wypowiedź.

- Również dziękuję i życzę Państwu dalszej pomyślnej realizacji projektu oraz satysfakcji ze współpracy z jego beneficjentami.

(Opracowała: Małgorzata Gumoś)