Opinia ws. projektu rozporządzenia MEN o podziale subwencji oświatowej na 2008 rok
Sekcja Oświaty i wychowania Regionu Gdańskiego, w związku z przedstawieniem do zaopiniowania projektu rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej ws. sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego na 2008 rok, zwraca uwagę, że być może, jeszcze w tym roku, w nowej rzeczywistości po wyborach parlamentarnych, można byłoby podjąć bardziej systemowe zmiany (chociażby wprowadzane w kilku latach) w rozdziale środków subwencyjnych.

Sprawa główna dotyczy samej wysokości subwencji i przyjęcia innego sposobu jej wyliczenia (planowany wzrost nakładów o 3,02% może nie pokryć skutków finansowych samej podwyżki płac!). Zgodnie z postulatem „Solidarności: oświatowej powinno się to odbywać po wyliczeniu rzeczywistych kosztów utrzymania szkół – wynikających z tzw. koszyka usług podstawowych, czyli standardów edukacyjnych (obowiązek ich wprowadzenia został wykreślony z art. 30 ust. 9 ustawy Karta Nauczyciela  – w 2004 roku).
Przypominamy, że do obecnych zasad „Solidarność” oświatowa zgłosiła potrzebę:
1. Zwiększenia dodatkowej wagi naliczeniowej na uczniów gimnazjów (P26 = 0,04), co najmniej do poziomu w szkołach ponadgimnazjalnych (P7 = 0,08), co byłoby ważnym impulsem dla efektywnych działań na rzecz przeciwdziałania agresji w tej grupie wiekowej,
2. Zwiększenia dodatkowej wagi na ucznia w klasie integracyjnej (P6 – owe dodatkowe 0,80% kwoty podstawowej na ucznia – z planowanej kwoty 3.304 zł rocznie), nie rekompensuje – nawet dodając środki za daną niepełnosprawność – płacy tzw. nauczyciela wspomagającego już nie mówić o dodatkowych zajęciach rewalidacyjnych, itd.
3. Zwiększenia wagi na ucznia w szkole zawodowej (P8). Owe dotychczasowe dodatkowe 0,15% na ucznia w szkole zawodowej nie rekompensuje kosztów, jakie placówki te muszą ponosić, aby na właściwym poziomie zaawansowania technologicznego utrzymywać bazę praktycznej nauki zawodu, pracownie specjalistyczne, itd.
Wojciech Książek (Przewodniczący Sekcji)