XX rocznica strajków z 1988 roku (wykaz planowanych obchodów)

ImageW 2008 roku przypada XX rocznica strajków z 1988 roku, które szczególnie intensywny przebieg miały na Wybrzeżu Gdańskim. Chcąc uczcić te wydarzenia – tak ważne dla najnowszej historii Polski, ale i Europy – przedstawiamy kolejny wykaz imprez i uroczystości, które planujemy zorganizować w związku z tą rocznicą. Polecamy także witrynę Europejskiego Centrum Solidarności - tam znajduje się wykaz kolejnych imprez, m.in. Festiwal Solidarności.

Organizatorzy, tj. Europejskie Centrum Solidarności, Komisja Krajowa i Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność”, Miasto Gdańsk a także Wojewoda Pomorski, Marszałek Województwa Pomorskiego, Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku, Video Studio Gdańsk apelują – w tym szczególnie do szkół i placówek kulturalno-edukacyjnych – o podejmowanie i zgłaszanie także innych inicjatyw, Przekaz wiedzy historycznej, świadomości patriotycznej, jest tu szczególnie ważny.

Gdańsk
25 sierpnia – godz. 10.00 – Uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. W programie m. in., wykład na temat wydarzeń majowo-sierpniowych, wręczenie honorowych medali i dyplomów, stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność”, ew. otwarcie wystawy). Miejsce: siedziba „S” sala „Akwen”, więcej informacji: Zarząd Regionu Gd. NSZZ „S”

30 sierpnia – godz. 11.00 – konferencja międzynarodowa: „Solidarność świata – Globalizacja i solidarność a nauczanie Jana Pawła II (pod patronatem Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego), Warszawa, Zamek Królewski, więcej informacji: Komisja Krajowa NSZZ „S”

31 sierpnia – godz. 11.00 – Uroczysta koncelebrowana msza św. w bazylice św. Brygidy, przejście pod Bramę nr 2 Stoczni Gdańsk SA, odsłonięcie tablicy pamiątkowej, złożenie wiązanek kwiatów, wręczenie orderów i odznaczeń. Więcej informacji: Zarząd Regionu Gd. NSZZ „S”

5 września – godz. 14.00 – Stocznia Północna – spotkanie z uczestnikami strajków 1988 roku

Gdynia

24 sierpnia – godz 10.30 – uroczysta msza św. w intencji Ojczyzny i NSZZ „Solidarność” – kościół oo. Redemptorystów, Gdynia ul. Portowa 2.

31 sierpnia – godz. 8.30 – uroczystości przy pomniku Ofiar Grudnia 1970 r. przy Stoczni Gdynia S.A.
- przywitanie

- modlitwa

- składanie kwiatów

godz. 9.30 – uroczystości przy Pomniku przy UM

- przywitanie

- modlitwa – Duszpasterstwo Ludzi Pracy

- wystąpienia: prezydent Miasta Gdyni, przedstawiciel NSZZ”Solidarność”

- składanie kwiatów

- odśpiewanie „Boże Coś Polskę”.

Prosimy o udział z pocztami sztandarowymi.

Uwaga!
Katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty – może ulec zmianie. Przygotowywany jest przez ECS m. in. koncert, wystawa, kino letnie (w tym pokaz filmów dokumentalnych), konferencja popularno-naukowa. Jego aktualna wersja będzie podawana m. in. na stronie internetowej Europejskiego Centrum Solidarności:
www.ecs.gda.pl Zarządu Regionu www.solidarnosc.gda.pl oraz Urzędu Miasta Gdańska www.gdansk.pl

Warto wiedzieć:
26 kwietnia 1988 Kraków Nowa Huta – noc z 4/5 maja – pacyfikacja
29 – 30 kwietnia 1988 – Huta Stalowa Wola (strajkowała także: 13 lipca, 22 sierpnia – 1 września)
2 – 10 maja 1988 – strajk w Stoczni Gdańskiej (koniec we wtorek – 10 maja, o 20.08 ze Stoczni Gdańskiej wyszło ok. 1500 osób, list poparcia dla SG w maju ’88 – Uniwersytet w Toruniu – 600 podpisów)
3 – 5 maja 1988 – strajk na Uniwersytecie Gdańskim
4 – 5 maja 1988 – strajk na Politechnice Gdańskiej
sierpień 1988 – strajki na Dolnym i Górnym Śląsku i Szczecinie
22 sierpnia – 1 września 1988 – strajk w Stoczni Gdańskiej i Stoczni Północnej (23
sierpnia przystąpiła Gdańska Stocznia Remontowa i Port Gdański, 24 sierpnia – Stocznie
„Wisła” i „Radunia”)
7 – 8 listopada 1988 – strajk w Gdańskiej Stoczni Remontowej im. Marsz. J. Piłsudskiego

Zdjęcie: Wojciech Milewski. Wyjście po zakończeniu strajku w Stoczni Gdańskiej.