Manifestacja – Warszawa, 29 sierpnia 2008 r.

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” zwraca się do wszystkich organizacji zakładowych o rozpoczęcie przygotowań umożliwiających członkom Związku w naszym Regionie udział w ogólnopolskiej manifestacji, która odbędzie się 29 sierpnia w Warszawie.  Poniżej pełne informacje, a także informacja o specjalnym pociągu.

Demonstracja jest elementem kampanii „Godna praca, godna emerytura” ogłoszonej w czerwcu br. przez władze „Solidarności”. Związkowcy domagają się m.in. działań na rzecz wzrostu wynagrodzeń, poprawy warunków pracy oraz rozwiązań systemowych w dziedzinie ubezpieczeń społecznych.
– Zarząd Regionu Gdańskiego „S” w przyjętej uchwale zobowiązał władze organizacji zakładowych do zorganizowania wyjazdu dla członków Związku z naszego Regionu. Istotne jest, aby w manifestacji wzięła udział jak największa liczba osób – mówi Roman Kuzimski, jeden z koordynatorów akcji.

Plakaty związane z ogólnopolską demonstracją „Solidarności” w Warszawie (będącą częścią kampanii Związku „Godna praca, godna emerytura”) związkowcy, wybierający się na manifestację mogą odbierać w Dziale Rozwoju i Organizacji Regionu Gdańskiego „S” (Wały Piastowskie 24, I p., pok. 105). Dostępne są tam także flagi „Solidarności”.

Pociąg na manifestację w dniu 29 sierpnia 2008 r. odjeżdża z następujących stacji:
Wejherowo – 5.00
Reda – 5.09
Rumia – 5.14
Gdynia – 5.55
Sopot – 6.06
Gdańsk Wrzeszcz – 6.13
Gdańsk Gł. –  6.20
Pruszcz Gd. – 6.32
Tczew – 6.49
Malbork – 7.07
dalej jedziemy do stacji Warszawa Centralna
Przypominamy, że miejsca w pociągu są zarezerwowane wyłącznie dla związkowców, którzy wcześniej zapisali się w Regionie na wyjazd.
Powrót: Dworzec Warszawa Centralna godz. 17.30

Pociąg w drodze powrotnej zatrzymuje się na tych samych stacjach.
Uczestnicy będą mieli przydzielone miejsca w poszczególnych wagonach i przedziałach.

Informacje dotyczące organizacji protestu:

Roman Kuzimski, tel. 508 008 032
Mieczysław Chełminiak, tel. 515 240 490

O kampanii i manifestacji na stronie Komisji Krajowej

Prezentujemy racje pracowników – rozmowa z Januszem Śniadkiem, przewodniczącym KK NSZZ „Solidarność”

Godna praca – fragmenty opracowania Działu Eksperckiego KK i firmy S. Partner