Druga rocznica katastrofy pod Smoleńskiem

10 kwietnia, we wtorek po świętach Wielkiej Nocy, przypadnie druga rocznica katastrofy pod Smoleńskiem. Tego dnia w Gdańsku z bazyliki św. Brygidy do Bazyliki Mariackiej przejdzie Marsz Milczenia w intencji ofiar katastrofy i oddania wraku samolotu. Marsz poprzedzi msza św. w bazylice św. Brygidy o godz. 18.30, sprawowana w intencji ofiar tragedii z 2010 r. W Sopocie msza św. zostanie odprawiona o godz. 18 w Kościele Garnizonowym pw. św. Jerzego. Po nabożeństwie rozpocznie się Marsz Pamięci do Parku im. Marii i Lecha Kaczyńskich, gdzie zostaną złożone kwiaty i zapalone znicze. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S” oraz poseł Maciej Łopiński, prezes Ruchu Społecznego im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego zapraszają do udziału w uroczystościach rocznicowych wszystkich członków NSZZ „Solidarność”.

Organizatorzy zachęcają uczestników Marszu Milczenia w Gdańsku do zakupienia (w kościele) kwiatów od wolontariuszy Caritas. Dochód z akcji w całości przeznaczony zostanie na funkcjonowanie Domu Hospicyjnego św. Józefa w Sopocie. Podczas marszu podstawowym symbolem, który każdy z uczestników może złożyć pod Pomnikiem Tragedii Smoleńskiej w Bazylice Mariackie, będą żółte żonkile symbolizujące nadzieję.

Marsz ma charakter obywatelski, ponadpolityczny i pragnie zgromadzić wszystkich ludzi, którym bliska jest pamięć osób, które poniosły śmierć w wyniku katastrofy w Smoleńsku, a także czują się odpowiedzialne za losy naszego kraju. Planowany przemarsz odbędzie się w całkowitym milczeniu, uczestnicy będą nieśli ze sobą tylko jeden transparent z hasłem „Oddajcie wrak samolotu”. W trakcie marszu będą zbierane podpisy pod dokumentem domagającym się od Federacji Rosyjskiej zwrotu wraku samolotu, którym leciało 96 ofiar, obywateli RP, na czele z parą prezydencką.

Ze względu na charakter wydarzenia organizatorzy proszą o nieprzynoszenie własnych flag i transparentów na Marsz Milczenia. Najlepszym wsparciem tej inicjatywy będzie sam udział i zakupienie kwiatów – datków na rzecz hospicjum Caritas.